15 tipů pro digitální detox celé rodiny

V dnešním světě jsme obklopeni technologiemi. Chytré telefony, tablety, hodinky a počítače jsou nedílnou součástí našeho každodenního života. Ale co se stane, když se stáváme otroky těchto moderních zařízení, a zapomínáme na offline svět kolem sebe? Dokud se cítíte unavení, přehlcení z množství informací a vnímáte tlak ze sociálních sítí - vypněte. Telefon, tablet i počítač! Zvláště pro rodiny s malými dětmi, kde je závislost na elektronice čím dál běžnější, přinášíme několik tipů na digitální detox a návrat k tradičním offline aktivitám pro celou rodinu.

Facebook Ads-80

 

1. Jděte příkladem

Děti jsou vnímavé a velmi dobře si všímají co, kdo a jak v jejich okolí dělá. Proto pokud trávíte denně hodiny na telefonu, počítači nebo u televize, nemůžete se divit, že vás dítka začnou napodobovat. Během společného času s dětmi omezte používání technologií, hrajte si se „starými dobrými“ hračkami, hrajte společenské hry, učte se říkanky, zpívejte nebo vyrazte na procházku. Pamatujte si, že jako rodiče musíte jít příkladem!

2. Stanovte si "bezdigitální" chvilky

Stanovte si dobu během dne, kdy budete všechny elektronické zařízení vypínat. Může to být například během společného jídla nebo před spaním. Tím dáte příležitost celé rodině věnovat se jeden druhému a povídat siVytvořte jasná pravidla pro digitální detox a sdílejte je s celou rodinou. Požádejte i ostatní členy rodiny, aby pravidla respektovali a dodržovali.

3. Papírový kalendář

Pravidla můžete rovnou zapsat do offline kalendáře, kam připíšete také důležité události, schůzky, lékařské prohlídky nebo úkoly. Místo online blogu nebo profilu na sociálních sítích si můžete vést papírový deník. Nalepte do něj fotografie, přepište jejich příběhy nebo do něj kreslete. Zapojit se můžou i malí kreativci.

4. Vyražte do přírody

Výlety do přírody jsou skvělým způsobem, jak se odpojit od elektroniky a strávit čas společně s rodinou. Chodit na procházky, hledat poklady, nebo si jen tak sednout a poslouchat zvuky přírody může být pro děti i dospělé obohacující zážitek. Místo focení zajímavých míst a okamžiků na mobilní telefony, foťte na skutečný fotoaparát! Navštivte krásná místa v přírodě, muzea, galerie nebo výstavy.

 

Facebook Ads-81

 

5. Den bez televize

Vyzkoušet si naopak můžete jeden den v týdnu bez sledování televize. Co vy na to?

6. Offline hudba

Schovejte sluchátka a poslouchejte hudbu z CD, gramofonu nebo jiných zařízení bez připojení k internetu. Melodie najednou začnete vnímat úplně jinak, než ve sluchátkové bublině.

7. Nástěnné hodiny

Odložte chytré hodinky a alespoň jeden den sledujte čas jen na klasických hodinách nebo budíku. Rozhodně vám to vykouzlí úsměv na tváři.

8. Kreativní tvoření

Podporujte tvůrčí aktivity dětí, jako je kreslení, malování nebo hraní na hudební nástroje. Společně můžete zasadit bylinky,  přesadit pokojovky nebo číst zajímavou knížku. Vše bez telefonů v rukách, samozřejmě.

 

Facebook Ads - 2023-11-21T121432.356

 

9. Čtení

Čtení je jednou z nejlepších offline aktivit. Přečtěte společně knihy nebo povídky a vytvořte si čas na společné čtení. To nejen podpoří váš slovník, ale také posílí vaši vzájemnou pouto.

10. Klasické mapy

Až se příště vydáte na výlet, zkuste místo GPS v telefonu nebo autě používat klasické papírové mapy. Vsadíme se, že nudit se rozhodně nebudete!

11. Nákupy v obchodě

Ukažte dětem, že nakupovat se dá i jinak, než pomocí aplikace a ochotného kurýra. Prozkoumejte místní obchody, nakupte potraviny a dopřejte si společnou kávu, babycino a zákusek!

12. Digitální úklid

Vřele doporučujeme digitální úklid. Projděte všechna svá zařízení a odstraňte z nich nepotřebné aplikace, přebytečné soubory, printscreeny a fotky. Ohromně se vám uleví!

13. Společenské hry

I ve světě bez internetu si užijete spoustu zábavy! Oprašte deskové, karetní nebo stolní hry a puzzle, které nevyžadují digitální zařízení. S menšími dětmi oceníte edukativní hračkyTyto aktivity podporují logické myšlení, komunikaci a spolupráci mezi členy rodiny.

 

Facebook Ads (20)

 

14. Společné aktivity

Naplánujte společné aktivity, ke kterým nepotřebujete telefony ani tablety. Vyrazte do přírody, na piknik, procházku nebo projížďku na kole. Nezapínejte si ale sportovní hodinky ani aplikace na měření výkonu. Užívejte si čerstvý vzduch a čas s rodinou. Děti jistě ocení domácí hřiště, prolézačky a jejich možnosti využití!

 

Facebook Ads (32)

 

Pikler trojúhelník – Rozvíjí rovnováhu, hrubou motoriku a podporuje pohyby nohou a rukou. Dítko ho využije jako prolézačku, žebřiny, švédskou zeď, domeček nebo bunkr.

 

Facebook Ads (53)

 

Montessori houpačka – Podporuje dětskou koordinaci, posiluje svaly a rozvíjí kreativitu, fantazii i soustředění. Houpačka může být také skluzavkou, horolezeckou stěnou, prolézačkou nebo prodejním pultem či autodráhou.

Skluzavka – Procvičuje smysl pro rovnováhu a rozvíjí motoriku. Děti se mohou klouzat, šplhat, využít ji jako hrad pro plyšáky nebo parádní autodráhu!

 

Facebook Ads (24)

 

Pěnové domácí hřiště – Zajistí nekonečné možnosti her a zábavy, rozvíjí fantazii a společně s bazénkem a balonky procvičí motoriku.

 

Facebook Ads - 2023-11-27T103106.511

 

Balanční houpací prkno – Perfektní pohybová pomůcka, která posílí svaly, stabilitu a obratnost dětí, rozvíjí jemnou i hrubou motoriku a zajistí spoustu zábavy díky houpání, klouzání nebo stavění bunkrů, autodráhy nebo prodejního pultu.

 

Facebook Ads (31)

 

15. Nezapomeňte se odměnit

Udělejte z offline aktivit zábavu, nikoli povinnost. Aby bylo snazší odpojit se od elektroniky, můžete si třeba zavést "offline den" s odměnami pro děti, jako například výlety nebo malé dárečky.

Digitální detox není o tom, že bychom se měli úplně vzdát technologií, ale o nalezení rovnováhy a důležitém propojení s rodinou. I když jsou mobilní telefony a sociální sítě lákavé, nesmí nám uniknout krása offline světa, kde můžeme společně tvořit a objevovat.

Offline svět je návykovější než ten online, věřte mi.

Vaše Monika z Monbaby

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz