Jak dětem omezit čas u obrazovek

V dnešním světě jsme obklopeni elektronikou, a malé děti čím dál častěji přichází do styku s tablety, telefony a televizí již útlém věku. I když moderní technologie mohou být užitečné, je důležité si uvědomit negativní dopady, které mohou mít na naše nejmenší. Přečtěte si jak technologie ovlivňují dětský organismus a jak předejít nebo omezit počínající digitální závislost. Nedovolte, aby se čas strávený u obrazovek stal běžnou součástí volného času vašich dětí a inspirujte se tipy na alternativní zábavné aktivity pro děti.

 

Facebook Ads-84

 

Negativní vliv technologií

Čas strávený u obrazovek přináší významná rizika jak pro dospělé tak pro děti. Jako první zmíníme nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu a s tím spojené riziko obezity a celkově zhoršený zdravotní stav. Modré světlo z obrazovek navíc významně ovlivňuje kvalitu spánku a může vést k jeho poruchám. Množství podnětů z elektroniky může způsobit problémy s pozorností a ztrátu sociálních dovedností jako je komunikace tváří v tvář a řešení reálných problémů v životě. Nebezpečný je také případný nevhodný obsah, který může dítětem způsobit psychickou újmu nebo dokonce podněcovat agresivní chováníSamostatnou kapitolou je pak kyberšikana a kyberkriminalita.

Tip od Monbaby:

Mluvte s dětmi o negativních důsledcích přílišného používání elektroniky a proč je důležité omezit čas strávený u obrazovek. Vysvětlete jim, že je třeba najít rovnováhu mezi online a offline světem.

Jak z toho ven?

1. Jděte příkladem

Buďte pozitivním vzorem pro své děti. Pokud vidí, že i vy omezujete používání elektroniky a trávíte čas aktivně, pravděpodobně budou mít tendenci následovat váš příklad.

2. Stanovte jasná pravidla - pro děti ale pro sebe:)

Pokud už doma máte malého digitálního závisláčka, zkuste mu pro začátek omezit čas, který tráví u obrazovky. Nastavte pevně daný časový úsek, například 15 minut každý den. Ani o minutu víc. Dítko předem ví, kolik má času, může si ho samo stopovat a po uplynutí této doby nemá argumenty pro přemlouvání na prodloužení hraní her. Domluvený čas u obrazovky směřujte vždy na odpoledne, nikoliv před spánkem.

Tip od Monbaby:

Používejte rodičovské kontrolní nástroje a nastavení, které vám umožní omezit přístup dětí k nevhodnému obsahu a aplikacím a také sledovat čas strávený u obrazovek.

 

3. Nastavte si "Detoxikační dny"

Určete několik dní v týdnu, kdy doma nikdo nesáhne na tablet, počítač, telefon a televize zůstane vypnutá. Tyto dny můžete strávit společnými rodinnými aktivitami, návštěvou rodiny nebo procházkou.

4. Rodinné aktivity

Zaměřte se na rodinné aktivity, které nezahrnují obrazovky. Hrát společně deskové hry, vařit, číst si nebo organizovat rodinné výlety jsou skvělé způsoby, jak trávit čas společně. Stanovte rodinné rituály, které zahrnují aktivity bez obrazovek. Například, večeře bez telefonů a společná čtení před spaním.

5. Nabídněte zábavné alternativy

Mějte připraveny alternativy, když se děti dožadují "modrých světýlek". Podpořte dítka v zábavných hrách a společně vyzkoušejte hračky, které je budou bavit, rozvinou jejich kreativitu, logické myšlení, zručnost, motoriku i soustředění.

Montessori vzdělávací hračky – Rozvíjí dovednosti dětí, jejich kognitivní schopnosti, posilují motorické dovednosti a smyslové snímání. Hračky podporují přirozený vývoj dítěte a zajišťují spoustu zábavy!

Motorické a naučné hračky – Activity boardy, balanční hry, dřevěné proplétání, puzzle a nejrůznější vkládačky. Rozvíjejí jemnou i hrubou motoriku, stimulují představivost a pomáhají malým objevitelům pochopit akce a reakce zábavným způsobem.

Hry na povolání – Splní dětem sen stát se lékařem, policistou, hasičem, kadeřnicí či truhlářem nebo kuchařem. Dřevěné hračky učí dítka hrou!

Stolní hry – Zajistí nezapomenutelnou zábavu a naučí děti trpělivosti a fair play. Můžete společně třídit odpad, hrát golf, hrát si s písmenky a čísly, vyrazit na rybolov, postavit dřevěnou věž nebo skládat geometrickou mozaiku.

Hudební nástroje – Rozvíjejí lásku k hudbě už od narození! Dřevěná kytara, děrovačka s xylofonem, chrastítko i představí dětem zajímavé tóny a nové melodie. Oblíbenci budou také senzorická a manipulační deska nebo hudební stolek.

Digitální svět má svá lákadla, ale je důležité najít rovnováhu mezi moderní technologií a zdravými způsoby trávení času pro naše děti. S pečlivou rodičovskou výchovou a aktivním zapojením můžeme předejít negativním dopadům elektroniky a podpořit zdravý a vyvážený vývoj našich nejmenších. Pamatujte také, že omezení času stráveného u obrazovek by mělo být postupné a respektovat věk a individuální potřeby dětí. Je to proces, který vyžaduje trpělivost a komunikaci s dětmi.

Vaše Monika z Monbaby

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz