Proč číst dětem již od kolébky aneb význam čtení pro děti.

Čtení hraje ve výchově dětí klíčovou roli. Otevírá jim dveře k novým světům, zážitkům a posiluje jejich představivost a fantazii. Děti, které jsou zvyklé na čtení od útlého věku, mají lepší jazykové dovednosti a bohatší slovní zásobu. Obrázkové nebo senzorické knížky pro nejmenší zase rozvíjí smysly, zvědavost a pomáhají malým dětem objevovat svět. V tomto článku se podíváme na to, proč jsou knížky pro děti tak důležité, jak by měla vypadat ideální dětská knihovna inspirovaná montessori pedagogikou a jaké knihy jsou vhodné pro různé věkové kategorie

Facebook Ads-8

Proč je čtení pro děti tak důležité?

Čtení dětem od malička není jen o zábavě. Je to základní kámen pro rozvoj řeči, jazykových dovedností, empatie, ale i kreativity. Když dětem čtete, pomáháte jim rozvíjet slovní zásobu, komunikační dovednosti a schopnost soustředění, což je později připraví na úspěšný start ve škole.

Společně strávený čas při čtení pohádek před spaním může být navíc jedním z nejkrásnějších vzpomínek na dětství.

Čtení je důležité již během těhotenství, nejen jako forma relaxace pro maminku, ale také jako první komunikace s miminkem. Nejrůznější studie potvrzují, že děti jsou schopné rozpoznat matčin hlas již před narozením a dokonce na něj reagují. Pravidelné čtení nahlas během těhotenství proto může posílit vzájemný vztah maminky a miminka ještě před tím, než přijde na svět.

Facebook Ads-10

Pro miminka jsou neocenitelné nejrůznější obrázkové knihy. Velké, barevné a kontrastní obrázky upoutají dětskou pozornost a pomáhají jim vytvářet spojení mezi slovy a jejich významy. Při prohlížení obrázků a poslouchání slov, která je popisují, se děti učí rozpoznávat a pojmenovávat věci kolem nich.

Senzorické a interaktivní knížky zase pomáhají dětem zapojovat více smyslů najednou. Kromě obrázků obsahují i různé textury, nebo zvuky. Tyto knihy jsou úžasné pro rozvoj hmatového a sluchového vnímání a podporují motorické dovednosti, jako je schopnost ovládat prsty při listování stránkami nebo zkoumání interaktivních prvků. 

Facebook Ads (21)

Jak by měla vypadat dětská knihovna?

Podle principů montessori pedagogiky, která klade důraz na samostatnostby měla být dětská knihovna přístupná malým čtenářům. Knihy by měly být uloženy na nízkých policích, aby si je děti mohly samy vybrat a bezpečně vrátit. Knížky by měly být dobře viditelné, aby lákaly děti a rozvíjely jejich zvídavost. 

Facebook Ads-205

Prostor kolem knihovny by měl být světlý a vzdušný, s pohodlnými místy pro sedění. Ideální jsou například sedací vaky nebo měkké pohovky, které představují bezpečné a útulné místo nejen pro četbu. 

Facebook Ads-12_1

 

Vhodné knihy podle věku

  • Od narození do 3 let: V tomto období jsou ideální knihy s jednoduchými, výraznými nebo kontrastními obrázky a krátkými texty. Vhodné jsou také textilní, senzorické nebo interaktivní knihy, které podporují rozvoj smyslů.

  • 3-6 let: V tomto věku jsou vhodné knihy s jednoduchými příběhy, které podporují fantazii a pomáhají dětem objevovat a chápat svět kolem nich. Děti se také mohou začít seznamovat s písmeny a jednoduchými slovy. Pohádky a knihy plné dobrodružství jsou v tomto věku ideální.

  • 6-9 let: Děti, které již umí číst, by měly mít přístup k širšímu výběru knih i žánrům. Oblíbené jsou například dobrodružné knihy, zájmové knížky nebo komiksy, které zábavnou formou propojují svět obrázků a slov. 

Facebook Ads (1)

Podporujte u svých dětí lásku ke knížkám a četbě. Zvláště v dnešní uspěchané době, je klidný čas strávený ve světě knižní fantazie neocenitelný.

Vaše Tereza z Monbaby 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz