Jak na jarní úklid s dětmi nebo miminkem v náručí?

Jarní úklid je sice skvělý nápad, nicméně je důležité si pro začátek uvědomit, kdo a v jaké fázi mateřství jsme:) Pokud jste novopečená maminka, která před nedávnem opustila brány porodnice, změňte si název úklidu například až na letní. Netrapte se něčím jako je generální úklid domácnosti, vaše místo je v tuto chvíli úplně jinde. A to jen a pouze u vašeho miminka. Odpočívejte a nabírejte síly, jak jen cítíte, že je potřeba, netrapte se předsudky, že ostatní zvládnou milion věcí včetně umytých oken a jarní výzdoby. Nezvládnou.:) Nedovolte si výčitky, že byste něco měly. Pokud potřebujete jen kojit a spát, prostě a jednoduše jarní úklid neřešte.

 

Facebook Ads-311

 

Pořádek doma i na duši
Pokud už vám síly a miminko dovolí, může pro vás být jarní úklid účinou metaforou pro úklid i ve vaší hlavě a na duši. Čerstvě vyvětraný a odzimovaný byt udělá s náladou i energií zázraky! A věřte, že to opravdu nemusí znamenat několikadenní maraton náročné fyzické práce. V přístupu k domácímu pořádku jsme přirozeně každý jiný. Někdo uklízí průběžně (jak to děláte?), někdo je posedlý čistotou (přiznejte se:), někdo to neřeší vůbec (i o vás víme:) Dalším vlivným faktorem jsou naše děti a jejich “smysl a cit” umožnit nám jakékoli vedlejší aktivity mimo jejich vlastní záběr. Proto i všemožné rady a tipy, jak jarní úklid zvládnout, se přirozeně liší a je třeba je konkrétním možnostem přizpůsobit.

 

Facebook Ads-309

 

Kousek po kousku

Ideálním přístupem úklidu s malými (rozuměj náročnějšími) dětmi je naplánovat si jarní úklid na fáze. Každý den, kousek po kousku, místnost po místnosti, jeden úsek po druhém, vše zvolené tak, abyste se nehroutily, ale každé části odvedené práce za sebou věnovaly spokojený úsměv. Výsledek se dostaví a vám tak nevznikne vyčerpaní či kolapsy na jiných frontách.

 

Facebook Ads-313


Zvolení vhodných pomocníků
Pokud má vaše miminko například období neodložitelnosti, zkuste si ho uvázat do šátku nebo nosítka a společně zvládnout jednoduché úkony. Když si k tomu pustíte oblíbenou hudbou, která vás rozvlní nebo rozezpívá, může z toho být hezký zážitek pro všechny zúčastněné.
Pokud si vaše batole už dokáže samo hrát, připravte mu hračky, které nevídá každý den, například ty z horních poliček nebo ty, které máte schované pro nějakou příležitost. Protože neokoukané ho zabaví o něco déle a vy tak budete mít více času na svoje úklidové činnosti. Ideální volbou jsou nejrůznější multifunkční a kreativní hračky, které vašeho raubíře zabaví na dlouhé minuty, jako jsou například aktivity boardy nebo další motorické hračky. Dítko se baví a současně rozvíjí své dovednosti a vy můžete rozvíjet ty své úklidové:)

 

321_1

 

Učení hrou
Můžete si také z úklidu udělat společnou hru. Zapojte vaši ratolest nebo ratolesti do úklidu! A protože víme, že nejúčinější vždy bývá jít dětem příkladem, nebojte se vaše děti pasovat na úklidové prince a princezny a nechat je napodobovat samotnou královnu:). Pomoct vám k tomu může například roztomilá sada čistících nástrojů. Nikdy není brzy začít děti vést k tomu, jak se o své věci starat. Už v útlém věku zvládnou utírat prach nebo hledat a skládat dvě stejné ponožky (to je většinou baví dost dlouho:)) Organizaci v pokojíčku vám i vašim pomocníkům můžou usnadnit různé koše a organizéry, zvolit si můžete varianty roztomilé nebo minimalistické, skvělým pomocníkem bývají pojízdné dřevěné boxy.

 

Facebook Ads-199

 

Jakékoli zapojení dětí do domácích je učí, jak je důležité starat se o svůj domov a své věci.


Některé činnosti jim navíc pomáhají rozvíjet motorické dovednosti a velmi brzy se naučí spolupráci. Pokud potřebujete děti nějak motivovat, vaše úklidová hra může končit například vyhodnocením a odměnou pro nejlepšího mistra úklidu či nejlepšího třídila hraček.

 

Facebook Ads-310

 

Odměna musí být!
Jaké dítě by nemilovalo odměny? Volbu necháme na vás, někdy stačí jen pohlazení a děkovné pomazlení, někdy můžete malé pomocníky potěšit i drobným dárkem.  Ale odměna, milé maminky, je velmi vhodný nápad i pro vás! Po jarním úklidu se řádně odměňte! Pokud máte luxus hlídání, nechte se pozvat na večeři, kupte si čerstvé jarní květiny, zajděte si jeden den místo vaření na dobrý oběd a zmrzlinu, naplánujte si s kamarádkou výlet či procházku na hezké místo. Zkrátka si to udělejte hezké:)

 

Facebook Ads-312

 

Jarní úklid je pro mnoho lidí skvělý způsob, jak uzavřít zimní období a osvěžit a provzdušnit své dny i vlastní domov.

Primárně by ale neměl být pro nikoho stresující. Pokud si vše dobře naplánujete a zvážíte, co se zvládnout dá a co už je za vašimi limity, můžete ho nejen zvládnout s grácií, ale dokonce si ho s vašimi malými pomocníky užít:) A pokud jarní úklid z jakéhokoli důvodu nezvládáte? Nedělejte si z toho hlavu a už vůbec ne výčitky! V každém případě jste v hlavní roli “maminka”, což platí dnes i zítra, a ne supervýkonná hospodyně. Doba, kdy budete mít na všechno více času a klidu, zase brzy přijde.

A malá rada na závěr:

Když otevřete za krásného počasí víc než jedno okno, uklidíte z věšáku víc než dvě zimní bundy a až se váš drahý vrátí z práce domu, budete mít na tváři odpočinutý výraz a v ruce spokojené miminko, věřte že to bude víc, než kdybyste uklidila celý panelák

 

Vaše Tereza z Monbaby

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz