Co dělat s dětmi na Velikonoce?

Velikonoce jsou jedním z nejveselejších období v roce! Jsou plné barev a radosti z nových začátků. Řadí se bezpochyby mezi nejvýznamnější křesťanské svátky, avšak neodmyslitelně k nim patří i mnoho lidových tradic, které si užívají zejména děti (a hned po nich tatínci:). Osobně jim několik posledních let říkám “malé Vánoce”, protože stejně jako vánoční čas můžou být i Velikonoce krásným obdobím plným hezkých příprav, těšení, malých dárečkůdobrého jídla a společně stráveného času. Tento článek vám poskytne inspiraci, jak si Velikonoce s dětmi hezky a nenáročně užít a zároveň, jak Velikonoce dětem jednoduše představit.

 

Facebook Ads-248

 

Jak vysvětlit Velikonoce malým dětem?

Samotná historie Velikonoc může být pro děti poměrně složitá na vysvětlení, proto pomůže ji přiměřeně zjednodušit a přizpůsobit jejich věku. O Velikonocích můžeme vyprávět jako o příběhu velkého dobrodružství plného naděje a nového života. Je spojené s příchodem jara, probouzení přírody a rození nových mláďátek. Vše jim můžeme přiblížit přes různé příběhy, hry či kreativní aktivity, které vše vysvětlí tou nejsrozumitelnější formou. Přečtěte si s dětmi příběhy a pohádky, které hovoří o jarním probuzení.  Můžete vybrat dětské knížky s ilustracemi, které příběh zpřístupní a učiní ho více vizuálním. Vezměte děti na procházku do přírody nebo na nějakou hezkou farmu a ukažte jim, jak příroda rozkvétá, vše se začíná zelenat, rodí se mláďátka. Se zvířátky si pak můžete hrát i doma díky krásným a naučným hrám o zvířátkách a přírodě a povídat si o tom, koho jste na svých procházkách potkali:)

 

39303_drevena-farma-v-krabici-tooky

 

Jarní výzdoba

Udělat asi sváteční atmosféru nemusí nutně vyžadovat příliš času a práce a zvládnete to lehce i v zápřahu mateřských povinností! Po cestě z hřiště si kupte nebo v přírodě s dětmi natrhejte do vázy několik delších větviček. Ty si dejte doma do vázy, společně na ně uvažte barevné stuhy či velmi tence nastřihaný krepový papír a pak už se jen kochejte, jak vám větvičky ve váze vykvetou. Můžete na ně s dětmi vyrobit papírové ozdoby - třeba jednoduché ptáčky, kteří se k nám v tomto období vracejí z teplých krajin:) Nebo jednoduše přeměňte celý dětský pokoj na rozkvetlou jarní louku nebo probouzející se les s tapetami a samolepkami YOKODESIGN.

 

343 

 

Zdobení vajíček

K Velikonocím samozřejmě neodmyslitelně patří vajíčka - jejich barvení a zdobení. Tato tradice je snad pro všechny děti velmi zábavná, vedle toho přináší příležitost vysvětlit jim další rozměr Velikonoc. Můžete si povídat o tom, jak každé vajíčko symbolizuje plodnost a nový život. Ne každý má však čas, ambice či dovednosti lepit krajky či rozpouštět voskovky:) Dobré je vědět, že po porodu/porodech může být problém i pouze vyfouknout vejce  - věřte mi:) Zkuste se odprostit od dokonalosti a nechte výrobu na dětské fantazii a jejich dovednostech. Klidně dětem jen připravte do malých mističek několik předem namíchaných barev, ve kterém vajíčko vykoupou, nebo jich několik upevněte na špejli a nechte děti volně pomalovat. Jejich malé otisky prstíků, které na vajíčkách samozřejmě nebudou chybět, pak můžou vytvořit cílenou dekoraci:) Pokud jsou pro menší děti vyfouklé skořápky ještě příliš křehké, můžete je nahradit dřevěnými vajíčky (dají se běžně koupit), ty můžete společně pokreslit vodovkami - na velikonočním stole budou vypadat skvěle i minimálně zdobená a hlavně - jsou nerozbitná:) Každý rok jedno či dvě přidejte a za pár let budete mít v ošatce “rodinný poklad” plný vzpomínek. 

 

 Facebook Ads (49)

Velilkonoční poklad

Hledání pokladu děti milují! Schovejte dětem do zahrady, vnitrobloku, parku nebo hřišti velikonoční poklad! Dejte jim do ruky košíček a nechte je vydat se na výpravu. Ať už hledají zajíčky, vajíčka nebo dukáty, vždy to pro ně bude zábava! Na veřejných místech doporučuji schovat raději barevné kamínky nebo umělá vajíčka, která pak vymění za opravdový “sladký” poklad nebo malou velikonoční pomlázku, kterou pro ně máte připravenou.

39270_drevena-montessori-zeleninova-zahrada-tooky

Tipy na vánoční pomlásku aneb aby vás nepokakal beránek

Velikonoce jsou stejně jako Vánoce o radosti... a co udělá dětem větší radost než malý dárek? Jako nadílku ale můžete zvolit třeba tematické jarní hračky jako například zeleninovou zahrádku či barevné vkládačky. Někteří z nás také rádi preventivně pořizují něco nového na sebe, kvůli pověře, aby nás beránek nepokakal. Hezký důvod rozšířit si jarní šatník, že? Pro jistotu!:) Můžete to zkombinovat s dárkem pro vaši ratolest - např jedním z matchy matchy svěžích kousků. Dětem pak můžete pořídit například rozkošný overálek s králíčkem nebo velikonoční pyžámko.

 

Facebook Ads-251

 

Jaro v troubě 

Velikonoce jsou jistojistě i svátky dobrého jídla. Pečou se mazance, velikonoční věnce, hlavičky (nádivky) z prvních kopřiv, jidáše, mrkvové rohlíčky a mnoho dalších dobrot. Pokud si netroufáte na velikonočního beránka nebo vás zkušenosti s výtvorem vyproštěného z formy v minulosti vyděsily, netrapte se experimenty a upečte si s dětmi třeba velikonoční bábovku. Můžete ji ledabyle přelít bílou polevou a nechat děti posypat práškem z nadrcených lyfiolizovaných malin a prvních sedmikrásek - budete mít na stole krásný barevný dezert a vaše děti budou nadšené z vykvetlé dobroty! Osvědčené, a u dětí maximálně oblíbené, je také linecké cukroví nebo jednoduché máslové sušenky v jarních tvarech - vykrajujte kuřátka, zajíčky, vajíčka, ovečky, ptáčky:) Nebojte se do příprav zapojit i vaše malé poklady, pokud máte například kuchyňské schůdky nebo učící věž, budou vám v kuchyni plnohodnotnými pomocníky! Pokud si společně troufnete na perníčky, nezapomeňte si tentokrát obarvit bílek zářivými barvami, děti vás za to budou milovat, vaše kuchyň už méně, ale pokud máte dlouhé, líné odpoledne, směle do toho!

Facebook Ads-249

Velikonoce můžou být skvělou příležitostí, jak si užít veselé jarní období! Ať už je pojmete jako tvůrčí dílnu nebo jen obměňující se kytici ve váze na kuchyňském stole, mějte na paměti, že cílem by měla být osvěžující a veselá atmosféra! Udělejte si z velikonočních svátků hezký čas s dětmi nebo jen samy pro sebe - po dlouhé, vyčerpávající zimě si to zasloužíme opravdu všichni:)

Vaše Tereza z Monbaby

 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz