Dopřejte si relax a naučte odpočívat i děti

Kdy naposledy jste si doma opravdu dobře odpočinuli? Relaxace a odpočinek jsou podstatné pro dospělé i děti. Zjistěte, co všechno ovlivňují, proč je důležité odpočívat, jaký vliv má relax na celkové zdraví. Přečtěte si tipy, jak si oddechnout i s dětmi a naučit odpočívat i je.

 

Facebook Ads (31)

 

Proč odpočívat?

Odpočinek je klíčový pro udržení duševního i fyzického zdraví a udržení pohody během každodenních činností. Dospělí potřebují odpočinek pro fungování v běžném životě a efektivní pracovní výkon, děti pro kvalitní regeneraci a správný vývoj mozku i těla. Odpočívat můžete v klidu doma s rodinou nebo společné zažít aktivní odpočinek.

Vliv odpočinku na tělo

Odpočinek obnovuje energii, pomáhá snižovat stres a úzkost, zlepšuje imunitní systém a celkové zdraví. Relaxace pozitivně ovlivňuje kognitivní funkce a zlepšuje schopnost koncentrace. Odpočinek, mimo jiné, zlepšuje spánkové vzorce a kvalitu spánku. Vzpomeňte si na to dnes večer a běžte si lehnout včas.

 

Facebook Ads-12_1

 

Meditace pro všechny

Nemusíte si hned představovat zkušené jogíny, kteří jsou hodiny v krkolomných pozicích a hluboké meditaci. Lehněte si na cvičící podložku na záda, přikryjte se dekou, zavřete oči a pokuste se zkrotit myšlenky v hlavě. 

Tip od Monbaby:

Vysvětlete dětem, že meditace není nic těžkého a poraďte jim, aby si během ní představovali například prosluněnou rozkvetlou louku, kde létají ptáčci a včelky.

Jógové cvičení

S meditací úzce souvisí jóga. Opět nemusíte být zkušení jogíni, abyste protáhli tělo a posílili svaly. Vystačíte si se základními pozicemi, ve kterých příjemně zpomalíte dech a uklidníte mysl. Stále více populární se stává dětská jóga, která bude bavit i vaše dítka!

Dechová cvičení

Slyšeli jste už o dechových cvičeních? Relaxační techniky dýchání účinně snižují stres, zklidňují tep a zlepšují soustředění. Pomáhají také při usínání, během panických atak a stavech úzkosti. Začněte s několika dlouhými nádechy a výdechy, dýchejte do břicha a vydechujte ústy.

 

Facebook Ads-11

 

Relaxační hudba

Během meditace, jógy i dechových cvičení si užijte relaxační hudbu. Zaposlouchejte se do uklidňujících tónů, které vám pomohou uvolnit napětí těla a zklidnit mysl.

Tip od Monbaby:

Relaxační hudba nemusí být jen pomalá! Pokud se nejlépe uvolníte v rytmickém tempu, hurá do toho!

Cvičení mindfulness

Vnímání života v přítomném okamžiku podporuje lepší soustředění, radost a pohodu a odstraňuje stres. Zaměřte se pouze na to, co je opravdu podstatné a tomu věnujte vaši energii.

Tipy jak praktikovat mindfulness:

  • Vyjádřete vděčnost za to, co máte.
  • Vizualizujte si aktuální den.
  • Během jídla odložte telefon a vědomě se vychutnávejte každé sousto.
  • Pohodlně se usaďte a vypněte mysl. Během pár minut se snažte zastavit kolotoč povinností a nemyslet na nic. 
  • V průběhu dne se na pár minut zastavte a 10x se nadechněte a vydechněte.
  • Nerušeně pozorujte okolí. Nechte svět kolem vás jen plynout.
  • Zaměřte se na vnímání všemi smysly.

Denní šlofíčky

Pokud je toho na vás moc, dopřejte si šlofíček třeba uprostřed dne. Jestli máte možnost, vlezte si do peřin a na pár minut zavřete oči. Naučte se odpočívat, pokud si o to tělo řekne a naučte to i vaše děti (pokud už denní spánky nemají) . I pár minut spánku dokáže člověka krásně povzbudit a obnovit energii.

 

Facebook Ads-13_1

 

Kvalitní spánek

U spánku ještě zůstaneme. Věnujte dostatek času kvalitnímu spánku během noci. Tělo, v ideálním případě, potřebuje minimálně 8 hodin, aby se zregenerovalo, obnovilo veškeré procesy a připravilo vás na nový den. Choďte tedy spát včas!

Zajímavá knížka

Přečtěte si dobrou knížku, ponořte se do napínavých příběhů, romantických životů hlavních hrdinů nebo vtipného vyprávění roztomilých zvířátek a dopřejte odpočinek vaší mysli od všedních starostí.

 

Facebook Ads-8

 

Aktivní odpočinek

Věnujte se koníčkům, které vás a vaše děti naplňují. Odpočinek neznamená jen spánek, můžete jej trávit aktivně a přitom si perfektně odpočinout. Hrajte si deskové hry s rodinou nebo vyrazte ven.

 

Facebook Ads (52)

 

Procházka v přírodě

Příroda je nevyčerpatelným zdrojem energie. Proto budou procházky na čerstvém vzduchu skvělým způsobem relaxace pro všechny členy rodiny.

Rozvoj kreativity

Kreativní duše si odpočinou během tvoření. Pusťte se s dětmi do kreslení, malování, tvoření dekorací i čehokoliv jiného. Do kreativních činností se rozhodně počítá také vaření

 

Facebook Ads - 2023-11-08T112115.643

 

Rozmazlujte se

Dopřejte si wellness víkend nebo uvolňující masáž, hřejivé lávové kameny, relaxační kosmetiku nebo saunu. V pohodlí domova si připravte horkou koupel s esenciálními oleji pro uvolnění svalů nebo si s dětmi zahrajte na kosmetický salón a užijte si zábavu s pleťovými maskami. Domácí relaxační rituál vyladíte aromaterapií nebo vonnými svíčkami.

 

314_2

 

Dopřejte si odpočinek, vysvětlete dětem, jak moc je v běžném životě důležitý a naučte je odpočívat. Vsadíme se, že si společně užijete nezapomenutelné chvilky!

Vaše Monika z Monbaby

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz