Tipy na domácí aktivity pro děti

Březen sice bezesporu patří mezi první jarní měsíce, nicméně počasí nám ještě mnohdy nedovoluje trávit venku tolik času, kolik bychom chtěli a po dlouhé zimě potřebovali. Častá nepřízeň počasí nás nutí trávit stále dost času doma, přestože naše vnitřní hodiny už jsou pomalu nastavené na jarní aktivity na čerstvém vzduchu. A abychom nesklouzli jen k tomu, předat dětem slepě tablet či zapnout televizi, máme pro vás pár rad a triků, jak se v předjaří doma nezbláznit a zároveň se s vašimi dětmi hezky zabavit!

Dlouhý březen aneb za kamny může být pořád veselo:) 

1. Ostrov pokladů

Zkuste z vašeho domova udělat kouzelný ostrov plný pokladů, které čekají na to, aby je vaši malí dobrodruzi objevili. Scénu si můžete připravit buď z věcí, které doma máte nebo se nechat inspirovat našimi typy. Vzniklá místa tak budou podněcovat zájem a zároveň přirozeně rozvíjet dovednosti vašich ratolestí. Díky originálním tapetám a samolepkám na zeď, můžete snadno každý dětský pokoj přeměnit na neobyčejné místo plné barev a fantazie.

Facebook Ads (16)

 

2. Umělecký ateliér 

Umění nejsou jen pastelky, štětce a barvy! Kreslení většina děti miluje, zkuste jim však ozvláštnit a připravit i jiný druh uměleckého ateliéru. Víte, jak pracuje šperkař nebo architekt? Připravte dětem jednu z dílen, kde si mohou nové umělecké techniky vyzkoušet. Stačí připravit hrací zónu se šňůrkami a korálky, vyšíváním nebo kostkami a balančními stavebnicemi a objednat si šperk či výstavbu domu nebo celého města na zakázku:) 

Facebook Ads (55)

 

Pokud jsou vaše děti rození malíři, obzvláštně jim jejich ateliér například originální křídovou tabulí, kterou můžou pokaždé ztvárnit trochu jinak.

Facebook Ads (39)

 

Uvidíte, jak vás malí umělci dokážou svou tvorbou plnou fantazie překvapit a kdo ví, třeba je nově objevené profese zabaví na tolik, že je budou v životě provázet i nadále!

3.  Společné vaření 

Večeřím a obědům se ani v dlouhém březnu bohužel nevyhneme, můžeme z toho však udělat společnou aktivitu, kterou děti milují! Můžete je nechat připravovat s vámi večeři v opravdové kuchyni. Přístup vám velmi usnadní učící věž, která velmi jednoduše a bezpečně umožní pracovat i těm nejmenším na maminčině lince. Děti se budou cítit jako plnohodnotní kuchaři a vlastnoručně uvařená večeře jistě nezůstane nedojedená na talíři. Pokud dětské ručičky přehrabující se v mouce nedělají dnes vašim nervům zrovna dobře nebo je recept příliš složitý, přichystejte jim jejich vlastní pracovní plochu a ingredience. Přistavte jim dětskou kuchyňku k té vaší a krájejte, míchejte, pečte společně. Naučte děti, jaká zelenina do vašeho receptu patří,  jak se které suroviny jmenují a na co se používají. 

Schválně, kdo z vás bude mít uvařeno dřív! Nezapomeňte si jídla hezky naservírovat, vzájemně ochutnat a hlavně pochválit:)

Multifunkční učící věž Craffox 11

 

4. Přehlídka sportovních klání 

Pokud se vaše děti potřebují spíše pohybově vybít než umělecky vyjádřit, pojďme na to. Pro fyzický i mentální vývoj dětí je samozřejmě klíčové, aby se dostatečně hýbaly. A to i v březnu, kdy venku prší. Pohyb a sport nejsou jen o tom udržet děti fyzicky aktivní, ale také o rozvoji jejich kreativity, spolupráce a řešení problémů. A věřte, že to lze i v pohodlí domova:)

Facebook Ads (32)

 

Domácí překážková dráha: Využijte polštáře, židle či pěnovou hrací sadu, abyste vytvořili překážkovou dráhu přímo ve vašem obývacím pokoji. Dráha děti neskutečně zabaví, protože tak najednou můžou skákat přes "lávové pole" na polštářích, lézt pod "jeskyněmi" vytvořenými z židlí a plazit se skrz "tunely" z pěnových polštářů. 

Facebook Ads - 2023-11-27T103106.511

 

Tanec: Zapněte oblíbenou hudbu a uspořádejte taneční párty přímo u vás doma. Tanec je skvělým způsobem, jak se děti mohou vyřádit, a zároveň je to zábavná aktivita pro celou rodinu. Můžete dokonce uspořádat soutěž v tanci nebo vylovit z paměti kroky z tanečních a něco nového je naučit:) A nezapomeňte na styling!

Artista i jogín: Jóga je další skvělou aktivitou, kterou můžete s dětmi dělat doma. Jóga pomáhá dětem učit se ovládat své tělo, zlepšuje jejich flexibilitu a pomáhá uvolnit stres. Věnovat se také můžou artistickým cvičením, například na balančích deskách nebo prknech! Hodiny “domácího tělocviku” tak dostanou zcela nový rozměr! 

Facebook Ads (31)

 

Cvičení s příběhem: Vymyslete příběh, ve kterém děti musí plnit různé pohybové úkoly, aby se dostaly z jedné části příběhu do druhé. Například: "Aby jste překonali temný les, musíte udělat deset skoků na jedné noze, pak přejít po nebezpečné kladině nebo vyšplhat po vysoké palmě, a hlavně dávat pozor, abyste nespadli k divokým zvířatům."

Facebook Ads (18)

 

Vaší fantazii se meze nekladou!

Pohyb a sport doma s dětmi nemusí být o monotónních cvičeních nebo náročných sportovních výkonech. Jde o to najít radost a zábavu v běžných, jednoduchých aktivitách. Věřte, že tak můžete vytvořit nezapomenutelné chvíle plné smíchu a radosti!

5. Olimpiáda stolních a deskových her 

Zní to jako poměrně klidová zóna, opak však bývá často pravdou:) Stolní hry však nejsou jen obyčejnou zábavou, jsou to mosty spojující generace, chvíle plné životních lekcí a nezapomenutelně stráveného rodinného času. Právě tento čas, kdy sedí rodina pohromadě a všichni se věnují jedné společné hře, má obzvlášť pro děti nesmírný význam. Ať už jde o klasické Člověče, nezlob se, které můžete hrát i s těmi nejmenšími, nebo složitější, logické hry, či hry plné napětí a záludností.

Děti se při hraní učí strategickému myšlení, trpělivosti, schopnosti čekat na svůj tah a respektovat pravidla. Naučí se vyrovnávat se ztrátou, ale i radovat se z vítězství, přičemž si pozvolna osvojují respekt a pokoru k ostatním hráčům. Zabaví se oni a vy rozhodně taky!

6. "Čím bys chtěl být až vyrosteš?"

Děti milují hry na nejrůznější profese, kdy se snaží napodobit své rodiče nebo jiné "dospěláky". Vytvořte jim doma ordinaci lékaře nebo kutilskou dílnu a pozvěte plyšáky na prohlídku. Nebo si s dětmi zahrajte na oblíbený obchod.

Facebook Ads-218

 

V každém z těchto koutků může být malý svět, který děti mohou prozkoumat. A vy, nezapomeňme být laskavými průvodci na této cestě. Výhodou takového přístupu totiž je, že děti se učí být samostatné, zvídavé a zodpovědné. Příběhy, které si vytváří během hry, jsou obohacující nejen pro ně, ale i pro vás. A každý den - i ten březnový - pak může být pro všechny z nás jedno velké dobrodružství.

Vaše Tereza z Monbaby

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz