Jaké jsou výhody spacích pytlů, proč jsou tak oblíbené a jaký typ vybrat?

Spací pytle jsou mezi maminkami čím dál oblíbenější a není divu, dle odborníků jde o nejbezpečnější způsob spánku, a to zejména u dětí do jednoho roku. U spacích pytlů totiž, na rozdíl od deček a peřinek, nehrozí, že se miminko do přikrývky zamotá nebo se peřinkou přidusí, navíc máte jistotu, že se vám dítko neodkope, a tudíž nenachladí nebo naopak nepřehřeje (při správně zvoleném typu spacího pytle). Miminko tak spinká klidněji, protože ho nebudí pocit zimy ani přílišného tepla. 

Spací pytle doporučuje i spánková poradkyně Anna Růžičková na svém profilu @spanekmiminek nebo dětská fyzioterapeutka Kristýna Zdráhalová, která spací pytle doporučuje i z hlediska motorického vývoje dítěte. Více na @fyziokristy.

Nabídka spacích pytlů je v dnešní době opravdu rozmanitá. Vybírat můžete z nejrůznějších materiálů, typů podle sezóny a výhřevnosti, kromě klasických spacích pytlů existují i modely s nohavičkami… jaký je tedy vhodný pro vašeho drobečka? Pomůžeme vám s výběrem a poradíme na co si dát pozor…

Materiál

Spací pytel musí být z kvalitního, certifikovaného materiálu, vhodného pro citlivou dětskou pokožku od narození. Důležitá je také jeho prodyšnost a termoregulační vlastnosti, které pomáhají udržet stálou tělesnou teplotu dítěte. Ideální je bavlna, mušelín nebo například bambus

image00009 (2)

Velikost

Při výběru je důležité zvolit správnou velikost spacího pytle, aby nebyl dítku moc malý nebo těsný nebo aby do něho naopak nezapadávalo. 

Pro miminka od narození, která se nerada zavinují jsou spací pytle ideální volbou. Na výběr máte klasické celoroční spací pytle, které nabídnou vašemu miminku bezpečné a útulné útočiště nebo můžete zvolit praktický rostoucí spací pytel, který je vhodný pro děti od narození cca do dvou let. Má nastavitelnou délku i šířku, takže se perfektně přizpůsobí aktuální velikosti dítěte.

Pro větší děti, co už lezou nebo cupitají jsou nejlepší volbou spací pytle s nohavičkami, které jim umožní absolutní volnost pohybu.

Letní spací pytel s nohavicemi Sleepee 5

Výhřevnost

Mnoho rodičů si láme hlavu s tím, jak správně obléknout a vybavit miminko, aby mu během spánku nebyla zima nebo aby se naopak nepřehřívalo. Každé dítě je jiné, někdo je od narození horkokrevný, někdo je naopak zimomřivý. Nejlepší způsob, jak zjistit, jestli dítěti není příliš horko, nebo zima, je zkontrolovat teplotu jeho zátylku. Pokožka miminka by neměla být vlhká, ani studená. Nezalekněte se, pokud vám ručičky miminka připadají studené, u malých dětí je to naprosto normální.

Při volbě vhodného spacího pytle je důležitým ukazatelem takzvaná hodnota TOG (Thermal Overall Grades), která určuje výhřevnost materiálu. Čím vyšší je hodnota TOG, tím více tepla spací pytel poskytuje. Podle pokojové teploty v místnosti pak jednoduše určíte typ spacího pytle vhodného pro konkrétní situaci.

TOG 1.0 (20-27 °C) – doporučujeme pro jaro/léto u horkokrevných dětí klidně po celý rok

TOG 2.5 (18-25 °C) – vhodný po celý rok

TOG 3.0 (17-22 °C)podzim/zima u zimomřivých dětí může být po celý rok, kromě parných dní a nocí

Během teplejších měsíců jako je jaro a léto doporučujeme lehký nebo mušelínový spací pytel, který je prodyšný a miminko se v něm během spánku nepřehřívá. 

Pro chladnější měsíce jako je podzim a zima jsou ideální celoroční spací pytle. Důležitá je ale, jak už bylo řečeno, teplota místnosti, ve které miminko spinká, podle které pak zvolíte, co miminku do spacího pytle obléknete. Pokud pokojová teplota přesáhne 24 stupňů, postačí miminku jen plínka nebo lehké body s krátkým rukávem. Při teplotě mezi 20 a 24 stupni je vhodné body s krátkým rukávem. Když teplota klesne pod 19 stupňů, doporučuje se body s dlouhým rukávem nebo overálek. Vždy se ale řiďte vaším miminkem a vlastní intuicí.

Tip na konec

Rozhodně doporučujeme mít spacích pytlů hned několik. Ideálně dva od každého typu, dva lehké a dva celoroční, abyste je mohli prát kdykoliv to bude třeba.

Spací pytel je zkrátka dokonalý vynález, který zaručí vašemu miminku klidný a bezpečný spánek a vám ušetří mnoho bezesných nocí. 

Vaše Tereza z Monbaby

PS: Pokud si s výběrem nevíte stále rady, nezoufejte, napište nám nebo rovnou zavolejte a my vám pomůžeme vybrat ten pravý spací pytel pro vašeho andílka. 




Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz