Fenomén nošení dětí. Jaké jsou jeho výhody, jaké nosítko vybrat a na co si dát pozor?

Nošení dětí je čím dál více oblíbené a už dávno neplatí, že kdo nosí, působí alternativně. V čem jsou ale největší výhody? Je to zdravé pro děti i pro rodiče? A jak vlastně začít, nebo jaké nosítko vybrat? To se dozvíte v našem článku.

,,Miminko nosíte nejdřív v břiše, potom na něm… a v srdci celý život.’’, to jsme nedávno sdíleli na našem Instagramu a dává to vlastně veliký smysl. Nošení dětí je přirozené stejně jako když maminka nosí miminko 9 měsíců v břiše. Dítě cítí teplo rodičů (a je jedno, jestli je to matka, otec, nebo třeba prarodiče), tlukot srdce, vůni. Pro nosícího rodiče je zase úžasný zážitek mít miminko na své hrudi a zároveň mít volné ruce a pohybovat se bez bariér. Nošení opravdu není jen o vzájemné blízkosti, ale hlavně o praktičnosti

46

Jaké jsou hlavní výhody nošení?

  • Rychlejší sociální a psychický vývoj. Díky těsnému tělesnému kontaktu je mnohem jednodušší se na sebe navzájem naladit a rodiče rychleji ucítí potřeby miminka. Dítě může díky nošení strávit více času ve stavu bdělé pozornosti a získá tím větší množství podnětů než v leže v postýlce nebo v kočárku.
  • Důvěra. Jeden z nejdůležitějších bodů. Díky tělesnému kontaktu se dětem prohlubuje důvěra a vztah nejen s rodiči, ale do budoucna i celková důvěra dítěte ve vztahy a okolní svět.
  • Pozitivní vliv pro kojení. Blízký kontakt a mazlení s děťátkem má pozitivní vliv na vylučování hormonů, díky kterým se spouští a udržuje laktace. V nosítku se dá také velmi decentně kojit na veřejnosti často tak, že o tom ani člověk stojící hned vedle vůbec neví :-)
  • Volné ruce a pohyb bez bariér. S nosítkem se můžete pohybovat volně kdekoli vás napadne, mít volné ruce a mít přitom spokojené miminko neustále u sebe.
  • Zdravý vývoj kyčlí. V nosítku jsou kyčle miminka v podobné pozici, jako u širokého balení nebo během používání Frejkovi peřinky. Miminka během nošení také zapojují hluboké břišní svaly a čímž podporují psychomotorický rozvoj.
  • Léčba kolik a bolesti bříška. V nosítku se bříško miminka a maminky přirozeně dotýká, což podporuje peristaltiku střev a ulevuje od bolení bříška a novorozeneckých kolik.
  • Čtvrtý trimestr v pohodě. Často se mluví o tzv. čtvrtém trimestru. První tři trimestry je miminko v bříšku, za čtvrtý trimestr se považují první tři měsíce miminka, během kterých si zvyká na okolní svět a seznamuje se s novými podněty. Nošením na těle maminky se lépe aklimatizuje a zejména u vysoce citlivých dětí je to často záchrana, jak si první tři měsíce užít v klidu bez pláče.
  • Snadnější usínání. Mnoho dětem vyhovuje, že se při nošení cítí v bezpečí jako u maminky v bříšku, může to tak být skvělý způsob jak děti uspávat. A žádný strach, můžete se naučit děti po usnutí odložit do postýlky. Nošená miminka obvykle spí mnohem lépe i v noci, protože mají přes den dostatek kontaktu s maminkou a v noci tak mohou klidně spát.
  • Perfektní výhled. Miminko v nosítku má větší rozhled a vidí mnohem více věcí než v kočárku. Má také neustále na očích rodiče, což může přispívat k jejich citovému rozvoji. Učí se pozorovat reakce rodičů i komunikaci a interakci s jinými lidmi.
  • V chladnějších měsících je nošení skvělým pomocníkem, jak udržet miminko v teple.

Co o nošení říká fyzioterapeutka @fyziokristy si můžete přečíst TADY

50

Jak nosit správně a ergonomicky?

Důležitým faktorem pro to, aby bylo nošení pohodlné a přínosné pro rodiče i pro děti je to, abyste nosili správně. Není to žádná věda, ale několik základních pravidel je potřeba si zapamatovat.

  • Pro správný vývoj kyčlí by miminko mělo mít nohy a zadeček v poloze do písmene M.
  • Kolínka by mělo mít miminko výš než zadeček a nikdy by neměly nohy viset směrem dolů (představte si, jak nepříjemné to ve 'visítku' musí pro miminko být) .
  • Záda by mělo mít děťátko kulaté, nikoli rovné. Čím je děťátko starší, tím bude mít během nošení záda postupně narovnanější.
  • Správně vysoko je děťátko, pokud na něj dosáhnete a dokážete mu dát pusu na hlavičku.

48

Jaké nosítko vybrat a výhody konkrétních modelů

Dlouho jsme hledali značku nosítek, která by nám opravdu sedla. Kinder Hop jsme si ale naprosto zamilovali a na výběr je z několika modelů.

  • Half Buckle - pokud vás láká nošení v šátku, ale chcete něco ‘snadnějšího’, toto nosítko je ideální. Je vhodné pro děti od narození, je měkké, snadno se váže i pro ty co neumí navázat šátek. Tohle nosítko je také skvělé, pokud se v nošení střídá více členů v rodině, protože si ho vždy rychle a snadno nastavíte na jakoukoli postavu. Vhodný je pro děti do 3 let, ale doporučujeme používat zhruba do 1,5 roku a potom přejít na Multi Soft nebo Multi Grow nosítka.
  • Multi Soft - rostoucí nosítko, které je vhodné pro děti od prvních pár týdnů (zhruba od velikosti 62/68). Má velmi měkký bederní pás, což ocení nejen rodiče, ale i miminko, protože je nosítko poddajnější a dá se tak nastavit i na nejmenší miminka.
  • Multi Grow - opět rostoucí nosítko a stejně jako Multi Soft vhodný pro děti od prvních pár týdnů. Oproti Multi Soft nosítku má pevnější bederní pás, takže je vhodný pro rodiče, kteří mají problémy s páteří, případně pro těžší děti, protože váha dítěte se rozloží na bedra a nikoli na ramena.
  • Grow Air - ideální nosítko na jaro a léto, případně klidně celoročně, pokud se více potíte. Má síťovaná záda, takže krásně větrá. Součástí nosítka je také látka klasické zádové opěrky, což oceníte během chladnějších dnů. Vhodné je také od prvních týdnů života miminka.

53

Nošení má prostě a dobře veliké výhody. Díky nošení máte vy, rodiče, mnohem více možností… můžete s dětmi cestovat i do míst, kam běžně kočárek vzít nemůžete. Máte volné obě dvě ruce a miminko stále ‘pod kontrolou’. Zároveň má nošení pozitivní vliv na vývoj vašeho miminka i vašeho vztahu. Na druhou stranu jsme zastánci toho, že nic se nemá přehánět, proto pokud se rozhodnete pro nošení, dovolte sobě i miminku zkusit to občas i jinak. Nechejte miminko někdy usnout i v postýlce, kombinujte s kočárkem… a hlavně vždycky dejte na svou intuici.

Vaše Adéla z Monbaby 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz