Jak odbourat strach z porodu a jak si ulevit od porodních bolestí?

Jste těhotná a těšíte se, že během pár měsíců či týdnů budete držet své miminko v náručí…předtím je však potřeba zvládnout porod. Řada z nás má z tohoto Dne D obavy a nezáleží na tom, zda žena rodí poprvé nebo poněkolikáté. Jakým způsobem se strachem z porodu pracovat a jak si ulevit od bolesti? Zeptali jsme se duly Andrey a máme pro vás tipy, jak si od bolesti pomoci přírodní cestou.

273526941_646458283331710_3264915886389260554_n

Spousta maminek řeší strach z porodu a otázku, jestli se má porodu bát. Dá se na strach nějakým způsobem připravit a dá se s ním pracovat dopředu?

Určitě se se strachem dá pracovat dopředu. Za mě je dobré najít si v tomto ohledu odborníka, klidně nezávislou konzultaci s dulou nebo porodní asistentkou nebo s někým, kdo se tomuto tématu věnuje. Ty strachy se vytyčí, určí se, co je to za strachy, odkud pochází a co s nimi dělat, aby se zamezilo tomu, že by ovlivnily porodní proces. Čemu bych se ale rozhodně vyhnula je švitoření mezi kamarádkami, které říkají, že porod strašně bolí, že budeš ráda že to máš za sebou, že si máš nechat dát epidural, že já jsem skoro zemřela bolestí u porodu a tak. Protože mozek je jako houba, a co do nás lidi nalévají si pak vsugeruje a tělo to samozřejmě následuje. Já s tím má osobně velké zkušenosti. Za mě je hlava "gró" celého porodu a ovlivní hrozně moc, což neznamená, že každá žena dosáhne orgasmického porodu, ale minimálně se dá bolest snášet trošku jinak, dá se s ní nějak počítat. Rozhodně to ale nemá být ta jediná nejhlavnější vzpomínka na porod.

 

Jakým způsobem se dá odbourat bolest během porodu, aniž by se použila nějaká medikace?

Záleží, jak u koho. Jemnější varianty, jak bolest potlačit nebo zmírnit jsou například různé éterické oleje, jejichž vůně pomáhají mozek trošku přesunout od bolesti. Také záleží, kde ta bolest je. Pokud je třeba pánvi nebo kříži, tak se používá stlačování pánevní lopat. Některé duly nebo porodní asistentky pracují s Rebozo šátkem, což je mexický šátek, který je speciálně utkán, aby pomáhal už v průběhu těhotenství, a pak v průběhu porodu od bolesti, kdy pomáhá ulevovat ženě od zátěže bříška, pomáhá jí při kontrakcích nebo s polohováním miminka do pánve. Mezi další věci patří například přístroj TENS, který funguje na bázi elektrod, které připnou na záda.  V České republice, ho mají u sebe většinou jen duly. V Británii vím, že ho mají v porodnicích nebo v porodních domech. To jsou takové nefarmakologické věci, které se dají použít pro zmírnění bolesti

 

A ovlivňuje přístroj TENS nějak miminko?

Ne, to vůbec nemá dosah, proto ho můžou používat, řeknu i laici jako právě duly.

275780116_336919488412261_3014490077750471236_n

Jakým způsobem dokáže ovlivnit strach z porodu samotný porod a má na něj nějaký vliv?

Určitě! Hlava je velmi důležitá, a každá žena je na tom psychicky jinak. Každá žena má jiný strach, jinak si důvěřuje. To můžu z do jisté míry ovlivnit i já, jak před porodem, tak při porodu, ale nemůžu porodit za ní… ani hlavou. Já ji můžu podpořit, ale když tu podporu nepřijme, tak se může stát, že porod skončí císařským řezem, ačkoliv bylo všechno v pořádku, jen na to ta žena psychicky neměla.

 

Je pravda, že ženy, které rodí podruhé, potřetí nebo po-vícekrát se bojí více, protože už ví, do čeho jdou?

To má každá žena jinak. Záleží, jaký měly první porod. Pokud byl první porod traumatický nebo hodně bolestivý a ta žena se z něho dostává dlouho nebo si říká, že už nikdy nebude znovu rodit, tak záleží, jak se připraví na druhý porod. Měla jsem v péči ženy, které mi říkaly, že jejich první porod byl příšerný, a že to chtějí jinak. Naopak některé ženy neberou v potaz, že by to šlo jinak, a i druhý porod mají hodně bolestivý nebo s porodním traumatem jako ten první. A pak jsou ženy, které si „přeléčí“ první porod tím druhým, protože mají úplně jinou zkušenost. Já jsem si třeba strašně užila oba dva porod. Já bych klidně jen rodila. Já jsem po obou porodech chtěla rodit hned druhý den znovu, protože mi bylo líto, že to znovu nezažiju. (smích)

277591726_693013631748879_2531284362152627878_n

Tak to je úplně nádherná informace. To chce každá žena slyšet. Děkuji, že to říkáš.

 

Celý rozhovor o strachu z porodu můžete shlédnout na našem YouTube kanálu Monbaby. Najdete tam i další rozhovory s dulou Andreou, týkající se císařského řezu, kojení a augmentace prsou nebo třeba o tom jakou roli má během porodu dula a jak vám může během porodu pomoci.

 

 

Každý porod je náročný, ale žena je nejsilnější tvor na světě. Zvládneme všechno, stačí si to uvědomit a přesvědčit o tom i své tělo. Psychika hraje během porodu významnou roli a tímto článkem bychom chtěli podpořit všechny ženy, které porod čeká a které z něho mají obavy. Ženy, dámy, maminky, všechny jste úžasné a svůj porod zvládnete. Prožijte ho, dýchejte, dělejte v průběhu porodu cokoli je vám příjemné, řvěte nebo se smějte, ležte, choďte nebo skákejte…porod je chvíle jen vás a vašeho miminka. Prožijte ho společně a budete ještě silnější, než kdy předtím!

Z celého srdce vás zdraví Monika z Monbaby

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz