Lze porod císařským řezem vést respektujícím způsobem? Jak je to s bondingem, laktací a péčí o jizvu po císaři?

Některá miminka se narodí porodem císařským řezem. Ten může být plánovaný nebo akutní a to z jakýchkoli důvodů. Dá se porod císařským řezem vést respektujícím způsobem? Jak je to s kojením po císaři a jak co nejlépe pečovat o jizvu, aby se dobře hojila? Nejen o tom je další z řady rozhovorů s úžasnou Andreou Kapitánovou alias dulou Andreou.

275046477_511528326980823_5263691552779365894_n

Některé ženy z jakýchkoliv důvodů musí rodit císařským řezem. Dokážeš pomoci i takovým ženám?

Určitě! Ať už jde o plánovaný císařský řez, kdy jsou k tomu oprávněné indikace, ale i když se jedná o porod vaginální, který skončí například akutním císařem. Dula tam má svou roli, protože pomáhá přímo na operačním sále, pokud ji tam operační tým pustí. Dula může ženu při operaci uklidňovat, může na ni mluvit, o což se mnohdy snaží i anesteziologové, ale nemají na to dostatečnou kapacitu. Pak je výhoda mít u sebe dulu, která ví, jak vše probíhá, může ženě popisovat, co se děje, a uklidnit jí, že je všechno v pořádku. Zároveň tam figuruje i muž - tatínek, který se běžně nepohybuje v takovém prostředí a je jako laik vytřeštěný z celého zážitku, byť jde třeba o plánovaný císařský řez a nedokáže té ženě pomoci a dát jí adekvátní profesionální podporu, kterou jí můžeme dát my duly nebo porodní asistentky. Podporujeme bonding u císařského řezu, pokud si ho žena přeje a pokud to situace umožňuje. Snažíme se o to, aby byl, protože je to nedílnou součástí porodu a dalších procesu, které se po porodu spouští jako je následné první přisátí, a tak dál. Věřím tomu, že ženy, které mají dulu u porodu císařským řezem, snášejí celý porod psychicky lépe

 

Dá se tedy císařský řez vést i respektujícím způsobem?

Hodně záleží na výběru porodnice. Porodnic, které to umožňují tady zatím tolik není. Také záleží na domluvě s lékařem, okolnostech a na zdravotním stavu maminky a miminka. Teď se na Facebooku objevilo video z porodnice v Ostravě, kde byl ženě umožněn asistovaný císařský řez, což znamená, že se sundá plenta mezi ní a operačním prostorem. A žena si za pomoci zdravotníků miminko vlastně částečně vytáhne sama, což je úplně jiný zážitek, než když dostanete do náruče už zabalenou vánočku, které na vás funí a je celá slepená.

275452137_435572338345396_8358430305226905994_n

Jak je to s bondingem u porodu císařským řezem?

Určitě je to možné, ale zase záleží, jak jsou tomu naklonění zdravotníci v dané porodnici. Často se argumentuje tím, že je na sále chladno, ale to se dá všechno zajistit tak, že se miminko přikryje, aby na něj netáhlo a nebyla mu zima. Maminka ho zahřeje hrudníkem sama a není to problém. Samozřejmě, že v případě, že dítě nemá dobré Apgar skóre a potřebuje asistenci lékaře, tak je jasné, že to je priorita, ale v momentě, kdy je dítě fyziologické, tak patří na hrudník matky.

 

Jak co nejlépe nastartovat laktaci po porodu císařským řezem?

Já bych určitě doporučila zajistit si laktační poradkyni, a to z toho důvodu, že personál porodnice není v tomto ohledu úplně dobře připravený nebo nemá poznatky jaké mohou mít laktační poradkyně z různých organizací, které přijedou tu ženou podpořit i třeba do dané porodnice. Dají správné rady o tom, jak se má miminko přistávat. Důležitým elementem je také kontakt kůže na kůži. Takže žádné zavinovačky. Ideální je se bez oblečení zachumlat s miminkem pod peřinu. Chápu, že tam je jizva na břiše, ale i tak se to dá udělat, aby fungovala příroda a přirozené pudy. Druhá věc je i podpora psychiky dané ženy, protože spousta žen po porodu císařem trpí psychicky a může mít pocity selhání atd. a to má samozřejmě vliv i na vyplavování hormonů.

Na laktaci je ideální, když má žena možnost, aby s ní byl partner v porodnici. Takže by to chtělo víc nadstandardních pokojů, kde by s ní mohl partner být třeba první 3 dny, než je žena plně fyzicky schopná se o miminko postarat sama. Aby jí pomáhal s manipulací s miminkem, protože jsou ženy, které druhý den vstanou po císaři a běhají po oddělení, ale pak jsou ženy, co to prostě nedají. A určitě je nefér, když jim v porodnici řeknou, že dokud si pro miminko nedojdou samy, tak ho nedostanou, a že jim ho budou vozit co 3 hodiny na kojení. A pak třeba zjistíte, že miminko dostalo dudlík nebo umělou stravou a podobně. Takové případy reálně jsou, neříkám, že je to stoprocentní, ale existuje to. Takže doporučuji se připravit klidně už před porodem, ať už jde o plánovaného císaře nebo ne. Zajistit si konzultaci buď s dulou nebo laktační poradkyní a mít uložené číslo na laktační poradkyni z okolí, co by k vám pak mohla zajít. 

275290030_533500018043153_5342058371135158121_n

Jak bys doporučila pečovat o jizvu po porodu císařským řezem? Máš nějaký tip na to, aby se jizva zahojila co nejlépe?

Samozřejmě doporučuji masáže různými oleji, skvělý je například šípkový olej. Ale hlavně doporučuju si po šestinedělí zajít na fyzioterapii ideálně na gynekologickou fyzioterapii. V Praze funguje skvělá Mgr. Lenka Zarah Chuchutová, která je přímo gynefyzio a pracuje s jizvami. Někdo volí formu tejpování. Ty možnosti regenerace jsou různé, ale je důležité neřešit jen povrch, ale hlavně to, co je pod ním. Spousta lidí si císaře představí jako jednoduchý řez, že se díra zašije a dál už se nic nemusí dělat. To ale není pravda, protože se řežou svaly, vazy a děloha a tam je péče potřeba dlouhodobě. Není možné, aby po šestinedělí po císaři začala žena třeba běhat nebo posilovat, tam je regenerace mnohem delší a je potřeba být trpělivý a zajistit si i odborníka, který se v tom vyzná a pomůže s regenerací jizvy, aby tam nedošlo třeba ke srůstům.

 

Celý rozhovor můžete shlédnout zde na našem YouTube kanálu:

Porod císařským řezem může nastat ze spousty důvodů. Některé ženy jsou za tento typ porodu rády, ale jiné ho těžce nesou a zažívají pocity selhání. Chtěla bych všem ženám vzkázat, že i porod císařským řezem je porod jako každý jiný. Také mu předchází devět měsíců těhotenství, během kterých žena nosí své miminko v sobě a na konci přijde ta nejkrásnější odměna. Ať už rodíte přirozeně nebo císařským řezem, jste ta nejúžasnější máma pro své dítě, tak na to nezapomeňte!

Zajímá vás více rozhovorů na téma porod? Mrkněte na náš YouTube kanál, najdete tam další rozhovory s dulou Andreou, třeba o kojení, strachu z porodu nebo roli duly u porodu.

Krásné dny přeje Monika z Monbaby

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz